(Zlo)zvyky na talíři

Většina z nás ví, že zdravá strava je základ, ale... Chybí nám vůle, čas na přípravu, máme chutě na sladké, slané, brambůrky u televize, čokoládu ne občas, ale kdykoli, ne dva čtverečky, ale polovinu balení. Znáte to - a pokud ne, velká poklona. 



Průzkum Barometr FOOD odhalil, že si uvědomujeme fakta o důležitosti zdravého a vyváženého stravování, ale jsou tu ALE. A tak se podívejte na pár údajů z výzkumu.

Polovina z nás nad cenou jídla přemýšlí intenzivněji než před rokem, a právě rostoucí ceny jsou jedním z negativních momentů přístupu k nakupování a připravování denních pokrmů.

Maso, především zpracované, je nebezpečné?

Typické české jídelníčky obsahují daleko víc masa, téměř 80 procent Čechů jej konzumuje třikrát týdně a častěji. Většina z nás je k rostlinným alternativám pokrmů stále skeptická, a dokonce se domnívá, že živočišné suroviny nelze ve stravě plnohodnotně nahradit.

Eliška Selinger, nutriční epidemioložka Státního zdravotního ústavu tvrdí: "Každých snědených 50 g zpracovaného masa denně, tedy množství odpovídající jedné nožičce párku, zvyšuje riziko rakoviny střeva." (Podobný údaj jsem ještě neslyšela, ale zní to hrozivě.)

Zeleninu a ovoce nevynechávejme

Podle zmíněného výzkumu se opakovaně potvrzuje skutečnost, že v denní stravě nemáme dost zeleniny a ovoce. Dřív se doporučovalo pět porcí, váhově asi 500 g, dnes by výživovým odborníkům stačilo, kdybychom pamatovali na 3 - 4 porce denně. 



A kromě zeleniny a ovoce nám ve stravě chybí celozrnné produkty, které pomáhají předcházet chronickým onemocněním jako je třeba cukrovka, karcinomy a srdeční problémy.

Jídlo s příběhem

Na druhé straně průzkum dokázal, že potravinami plýtváme. Lépe s odpadem při vaření zacházejí restaurace, které cítí sílící tlak strávníků na udržitelnější provoz. Omezují velikost porcí, nabízejí krabičky na zbytek nezkonzumovaného jídla a pečlivěji plánují. Je to nutnost, protože řada z nás si doma připravuje krabičky na druhý den, z důvodů zdražování méně navštěvuje restaurační zařízení (i denní meníčka výrazně zdražila) - a když už vyrazí za dobrým jídlem, tak má zájem o regionální speciality, nabídku z lokálních surovin, vybere si třeba zážitek v tradiční rodinné firmě, v zajímavé kavárně apod.

"Kantýny a večerky zdravé stravování nenabízejí, ale záleží vždy na domluvě a na tom, aby zdravá volba byla nejpřijatelnější a nejlevnější," tvrdí Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR a viceprezident Hospodářské komory ČR.

Víte, jaký je podle průzkumu nejoblíbenější český zákusek? Možná hádáte správně, je to větrník!

Ilustrační fota: pixabay

Komentáře