Piha krásy může být nebezpečná

Mateřské znaménko měla Michala na tváři od dětství, nikdy ji ale nenapadlo, že by ji mohlo ohrozit na životě. Naopak – odlišovalo ji od ostatních, a navíc – docela se jí líbilo.

Sama si žádných podezřelých změn nevšimla, loni ji ale na proměnu „pihy“ upozornili kamarádi; zdála se jim větší a tmavší.

Já jsem to neviděla, i když se do zrcadla podívám každý den,“ přiznala. Objednala se tedy na kontrolu znamének ke své kožní lékařce. Té se nijak nelíbilo a poslala ji na další vyšetření do FN Královské Vinohrady. Byl to melanom a Míša byla v šoku.

Dostala jsem se do ‚onkotýmu‘, který vede paní profesorka Monika Arenbergerová, říká Michala, kterou lékaři rovnou seznámili s možnými riziky. „Vůbec by mě nenapadlo, že něco tak obyčejného jako znaménko, které nebolí a mám ho celý život, by mohlo způsobit něco tak nebezpečného.“


Několik vyšetření a operací

Necelý měsíc od stanovení diagnózy Michalu čekal první zákrok, který měl odhalit, jak závažný melanom je. Histologie tehdy prokázala, že se jedná o zhoubný nádor takzvaně in situ, což značí počínající fázi vývoje. Naštěstí se ho tedy zachytit včas. Za měsíc byla v plánu ještě druhá operace, aby si byli lékaři jistí, že se podařilo odstranit celou rizikovou tkáň.

Preventivně absolvovala ještě několik dalších vyšetření, například kontrolu uzlin, a všechno bylo v pořádku. Na pravidelné návštěvy k odborníkům chodí i po úspěšném odstranění melanomu každého půl roku.

Jsem světlý fototyp – mám bledou kůži a na ní dost pih a znamének, proto už nechci nic podcenit,“ říká Michala a pokračuje: „Nevzpomínám si, že bych byla někdy v dětství na kontrole znamének a ani na to, že by s tím měl někdo z rodiny problémy.“

Prevence i u dcer

Dnes jako maminka dbá na prevenci i u svých dvou dcer: „Mají podobný typ kůže jako já, a proto jsem je po svém zákroku raději objednala na dermatologii na kontrolu pigmentových skvrn a mateřských znamének. Jedné z nich už dokonce preventivně dvě odstranili,“ říká Michala.

Překvapilo ji, že se melanom objevil až loni, a navíc v době, kdy sluneční ochranu nepodceňuje. „Přiznám ale, že jako mladá jsem SPF u opalovacích krémů nijak zvlášť neřešila. Chtěla jsem být hlavně hezky opálená, chodila jsem i do solária. Teprve až se mi narodily dcery, začala jsem dbát na správnou ochranu před sluncem,“ popisuje.

Kůže si pamatuje

Kůže si pamatuje každé spálení, a proto se melanom může projevit i v pozdějším věku.

Když se teď s manželem díváme zpětně na fotky, tak ten rozdíl vidíme. Všimli jsme si, že zhruba kolem čtyřicítky mi ta skvrna na obličeji začala výrazně rychle tmavnout a měnit tvar,“ říká Michala. „Myslím, že si mnozí z nás neuvědomují nebezpečí melanomů. Když někomu z okolí vyprávím svůj příběh, je vždy překvapený, jak vážná nemoc se může za různými skvrnami na těle skrývat.“

Foto (Michala s dcerami): z archivu prof. Moniky Arenbergerové

Komentáře