Energy drinky - pro děti ne

Za pár dnů začne škola. Možná vidíte, právě tak jako já, spoustu dětí - ať cestou do školy, nebo zpátky - s plechovkami v ruce. Často pijí některý z energetických nápojů. Ale pozor na ně, výsledky letošního testu zaměřeného na složení těchto drinků byly varující.



Energetické nápoje jsou oblíbeným zdrojem rychlé energie pro studenty, řidiče, pracovníky na směny a v posledních letech bohužel i pro děti. Ačkoliv slibují okamžitý příliv energie a povzbuzení, nejsou vhodné pro každého. Největším problémem je jejich vysoký obsah kofeinu, potíže ale může způsobit i cukr. Místo rad na výběr energetických nápojů bychom se proto měli zaměřit na možná rizika spojená s jejich konzumací.

Složení energetických nápojů je napříč trhem podobné. Hlavní stimulující látkou je kofein, jehož obsah se v nápojích pohybuje mezi zhruba 25 mg a 200 mg na jedno balení. Nadměrný příjem kofeinu může vést k nervozitě, úzkosti a poruchám spánku. Z tohoto důvodu by se měly energetickým nápojům vyhýbat těhotné a kojící ženy - a také děti. 

„Například dvanáctileté dítě s hmotností okolo 42 kilogramů by za celý den nemělo přijmout více než 126 mg kofeinu. Laboratoř ale odhalila, že více než bezpečnou denní dávku by jim v jediném balení dodalo rovnou devět z dvaceti testovaných vzorků,“ uvádí šéfredaktorka dTestu Hana Hoffmannová.

Další běžnou stimulační látkou v energetických nápojích je taurin, aminokyselina podporující mozkovou činnost a fyzickou výkonnost. Někteří jedinci ale mohou být na taurin citliví. Energetické nápoje často obsahují také značné množství cukru. Dlouhodobá nadměrná konzumace slazených nápojů může přispět k nárůstu hmotnosti a vzniku zubních kazů. Někteří výrobci proto snižují obsah cukru použitím náhradních sladidel. 

Několik z testovaných nápojů obsahovalo více než 10 kostek cukru v jednom půllitrovém balení. To je dvakrát víc než celodenní doporučená dávka pro děti a v řadě případů lze jedním balením energy drinku překročit i doporučenou denní dávku přidaného cukru pro dospělé, která činí 50 gramů na den,“ upozorňuje Hana Hoffmannová.

Poslanci ze zdravotnického výboru připravili novelu zákona o regulaci prodeje těchto nápojů. Pokud ji vláda schválí, bude možné si energy drinky koupit až od 18 let věku, k čemuž se přiklání například i hlavní hygienička. Zjištěné informace z testu spotřebitelské organizace dTest dokazují, že to bude krok správným směrem.

NEJ zjištění 

·  Nejvyšší obsah kofeinu má Prime Energy Drink; nadbytek kofeinu vede k nespavosti, zrychlenému srdečnímu tepu nebo nesoustředěnosti­. (Tento nápoj už není v ČR běžně dostupný.)

· Nejvyšší dávku cukru obsahuje Big Shock Original (66 g cukru v balení). Světová zdravotnické organizace  doporučuje dětem maximálně 25 gramů přidaného cukru denně.

Při pití nápoje s nejkyselejším pH ­­– Big Shock Original - hrozí poškození skloviny. 

Ilustrační foto: pixabay

Komentáře