Zkontrolujte, zabalte a užijte si léto

Vyhoďte prošlé léky a zpuchřelé obvazy. Máte-li v ní masti nebo krémy, zkontrolujte expirační dobu, vyhoďte i ty dlouho otevřené. Všechny léky je třeba mít v blistrech nebo obalech, ideálně s příbalovým letákem nebo alespoň s opsaným dávkováním.




To nám doporučuje MUDr. Jana Ježková, zkušená cestovatelka a vedoucí Asistenční služby zdravotní pojišťovny OZP (na snímku).
Co nezapomenout?

Léky na bolest, horečku, průjem, bolest v krku, kašel i alergii…

Z léků je vhodné vzít si sebou na dovolenou analgetika typu paralen nebo ibalgin, dále černé uhlí, smectu, cucavé pastilky na bolest v krku, kapky do očí, do nosu, uší, fenistil gel, rehydratační roztok v prášku, něco na kašel a také na alergii.

Antibiotika jen od lékaře a jen někdy

Cestovní lékárnička by rozhodně neměla obsahovat antibiotika, ta předepisuje jenom lékař.

„Antibiotika bez porady s lékařem neužívejte. Výjimkou jsou pouze případy, kdy například cestujete do divočiny a jste s vaším lékařem předem domluvení, v jakých situacích, kdy a jak je začnete užívat. Na druhou stranu - pokud někdo opakovaně trpí záněty močového měchýře, je dobré mít u sebe pohotovostní dávku antibiotik, opět pouze po dohodě s lékařem, aby byla léčba zahájena co nejdříve.“

Vychytávky, které umějí hodně pomoci

Co se ještě může hodit: dezinfekce, náplast, obvaz, nůžky, pinzeta na klíšťata, sterilní čtverce, rukavice, repelenty a opalovací krémy – na sezonu pořiďte vždy nové s dostatečným faktorem. „Dobrou vychytávkou jsou steristrips – lepicí stehy – na drobné povrchové rány, které by se jinak musely sešít. Díky jim je možné po vyšetření a dezinfekci drobnou řeznou ránu slepit a ušetřit si šití a cestu k lékaři. To ocení především cestovatelé v odlehlejších regionech.“

Pro děti přibalte

Opalovací přípravky s vysokým faktorem, panthenol nebo bepanthen na podrážděnou pokožku, sudocream na opruzeniny, „nepálivou“ dezinfekci (betadine) a jinak běžné léky jako u dospělých, ale v dětské variantě.

Co do exotiky i divočiny?

Pokud se chystáte někam mimo civilizaci, nezapomeňte určitě termoizolační folii. Kromě normální dezinfekce uvedeného typu je vhodný i peroxid vodíku na čištění rány po případném poranění zvířetem. „Do divočiny balím také tejpy, kterými se dá zafixovat leccos, třeba lehce podvrtnutý kotník. Navíc dokážou v nouzi i slepit boty,“ přidává osobní tip MUDr. Jana Ježková.

Do exotických destinací zkontrolujte očkování a ujistěte se, zda jsou nutná antimalarika.

Kam patří lékárnička? Na suché, tmavé a ideálně chladné místo

Nenechávejte ji ani v autě za sklem, ani doma v koupelně na okně, kde hrozí vysoké teploty, které mohou přípravky poškodit.

Především nezapomeňte na léky, které pravidelně užíváte

Tipy pro osoby s chronickým onemocněním

U těchto pacientů se doporučováno mít seznam všech diagnóz v latině nebo angličtině, a také seznam všech léků (účinné látky, nejen komerční název přípravku) včetně dávkování, dále pohotovostní postup a potřebné léky pro případ náhlého zhoršení stavu.

„Důležité je mít dostatečnou zásobu léků, a to nejen na počet dnů dovolené. Léky mějte vždy u sebe v příručním zavazadle, nikdy ne v zavazadlovém prostoru letadla, kde se můžou ztratit nebo zdržet (jak ukazuje poslední období). Konkrétně například inzulin nesmí v letadle do odbaveného zavazadla, protože by zmrznul,“ dodává MUDr. Jana Ježková, vedoucí Asistenční služby zdravotní pojišťovny OZP.

Foto: pixabay a archiv

 

 

 

 

Komentáře