Zbytečná prodleva by znamenala problém

Lenka ze Sokolova tráví nejvíc času se svou rodinou, syny a třemi vnoučaty. To ostatně tak máme všichni. 

Ale Lenka má ještě o důvod víc.


 

„Třetí vnučka se mi narodila chvíli před tím, než jsem se dozvěděla diagnózu. Samozřejmě mě napadalo, že ji přece chci vidět vyrůstat. A jsem moc ráda, že mohu,“ říká.

 

První projevy nemoci pocítila Lenka víc na své psychické kondici, po fyzické stránce až později:

„Cítila jsem se jako bez života, nic mě nebavilo - ani věci, které jsem vždycky měla ráda. Pak mě můj syn na rodinné oslavě jen tak z legrace zvedl do vzduchu a mě začala bolet záda. Nejdřív jsem si myslela, že mi s nimi nějak hnul, ale nic na to nepomáhalo. A tak jsem šla k lékařce,“ popisuje Lenka události podzimu roku 2021.


Nejdřív to vypadalo jako zlomenina žeber, ale rentgen ukázal výpotek na plicích. Rozborem se bohužel ukázalo, že je něco špatně. Hned další den jela do plzeňské Fakultní nemocnice, kde se dostala do péče doc. MUDr. Martina Svatoně, Ph.D., přednosty Kliniky pneumologie a ftizeologie. Z dalších vyšetření vyplynulo, že má Lenka karcinom.


„V tu chvíli jsem vlastně konečně věděla, čemu čelím, a srovnala si v hlavě, že s tím budu bojovat. Psychicky horší období přišlo až později, po několika měsících léčby.“


Lékaři ji začali léčit kombinací chemoterapie a imunoterapie. Po úvodní intenzivní chemoterapii docházela každé tři týdny na infuzi imunoterapeutického léku. Už po čtyřech měsících lékaři pozorovali zmenšení nádoru.


„Dobrá zpráva ve mně paradoxně vyvolala takovou negativní reakci, že jsem musela navštívit psychiatra. Nahromaděný stres se najednou uvolnil a já se psychicky složila,“ popisuje Lenka. Ale samozřejmě se léčila dál, naštěstí vše dobře snášela.

 

Na podzim loňského roku lékaři terapii podle plánu ukončili a kontrolní vyšetření ukázalo, že v plicích už nejsou žádné známky nádoru ani metastáz. To potvrdilo i další vyšetření s asi čtyřměsíčním odstupem.


„Výsledky druhého vyšetření už mě vcelku uklidnily, přesto zůstávám opatrná. Vím, jak to s tímto typem rakoviny je, a že to tak nemusí být napořád.“

 

Každý týden se počítá

V onkologických centrech máme řadu nových léků, ale rozhodující je, aby pacient přišel včas,“ říká doc. MUDr. Milan Svatoň, Ph.D., přednosta Kliniky pneumologie a ftizeologie FN Plzeň (na snímku).



Kombinace chemoterapie a imunoterapie výrazně zvyšuje pravděpodobnost, že se tumor znovu neobjeví.“


Lékaři mají k dispozici moderní typ bronchoskopie, která umožňuje přesné odebrání vzorku tkáně a tím i správné určení typu nádoru.



Plicní rakovina zpočátku nijak nebolí, jak ukazuje i příběh paní Lenky, a někdy už tedy může být pozdě. K rychlejšímu odhalení nádoru už více než rok pomáhá program časného záchytu rakoviny plic.


Foto: archiv a pixabay

 

Komentáře