Chraňte se, nejlépe očkováním

Kvůli vyšším teplotám a vydatným dešťovým srážkám jsou klíšťata velmi aktivní! Nejrizikovějšími místy výskytu jsou louky se stínem, vysoká tráva na vlhkých místech a travnaté okraje lesů, ale i zahrady nebo parky.


Klíšťovou encefalitidou lze onemocnět nejen v České republice, ale také v Rakousku, na Slovensku, ve Slovinsku, v části Chorvatska, v Německu, Švýcarsku, Maďarsku, Polsku, Pobaltí, Albánii a na jihu a východě Skandinávie. Nákazu přenášejí i malinké klíštěcí nymfy, které je na těle v některých místech problém objevit. Mohou mít velikost mateřského znaménka.

Proti nemoci je možné nechat se naočkovat celoročně, tedy i před letní dovolenou. Význam prevence očkováním zvyšuje i skutečnost, že na klíšťovou encefalitidu nelze použít antibiotika jako na lymeskou boreliózu, ani žádný jiný lék.

Nákaza může zanechat více či méně závažné trvalé následky, které zhoršují následnou kvalitu života postižené osoby a v některých případech pacienti dokonce bojují o život.

V období vysoké aktivity klíšťat se využívá zrychlené schéma vakcinace. S plnou mírou imunity lze po očkování počítat za dva týdny po druhé dávce. Riziko těžkého průběhu klíšťové encefalitidy stoupá s věkem.

„V první řadě by se měli jako nejrizikovější chránit starší 50 let, kteří mají očkování zdarma, a také osoby s oslabenou imunitou - bez ohledu na věk. Nepříjemné zdravotní komplikace však může virus klíšťové encefalitidy způsobit v jakémkoliv věku, i u dětí. Má totiž tendenci vstupovat do oblasti centrálního nervového systému a způsobit tam zánět s poškozením nervových buněk,“ upozorňuje doc. MUDr. Rastislav Maďar, epidemiolog a expert na cestovní medicínu (na snímku).

Proti napadení klíšťaty se lze bránit správným používáním repelentů, vhodným oděvem (světlý, upnutý, dlouhé rukávy a nohavice, uzavřená obuv) a prohlídkou těla po návratu z přírody, kterou je vhodné zopakovat i následující den. Zároveň jde o ochranu i před dalšími infekcemi, které klíště přenáší. 

Přisáté klíště je třeba co nejrychleji odstranit kývavým pohybem za použití dezinfekce. Čím déle klíště saje, tím větší je pravděpodobnost nákazy.

Foto: archiv a internet

Komentáře